GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kungsörnar har fått ungar i Västergötland

Två år i rad har kungsörnsungar kläckts i Västra Götalands län, rapporterar lokala medier.
Tidigare har inga lyckade häckningar konstaterats i länet.
Miljö • Publicerad 25 september 2022
I somras hittades en kungsörnsunge i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn.
I somras hittades en kungsörnsunge i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn.Foto: Bjarne Modigh/Föreningen Örn-72/TT
I somras hittades en kungsörnsunge i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn.
I somras hittades en kungsörnsunge i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn.Foto: Bjarne Modigh/Föreningen Örn-72/TT

Kungsörnen har etablerat sig i Västsverige. Nyligen hittades en kungsörnsunge i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn och förra året hittades en till unge i de inre delarna av Västergötland.

Innan dess hade det inte upptäckts några lyckade häckningar i länet.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Det fanns inga fynd av häckande kungsörn i hela Västra Götalands län. Så det var ju en riktig skräll, säger Claes-Göran Ahlgren, ordförande i den ideella föreningen Örn-72 till P4-kanalerna i Västsverige.

Kungsörnsungen i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn har kommit till världen efter att föreningen Örn-72 fick tillstånd av Länsstyrelsen att bygga ett konstgjort bo i en hög tall. Ett örnpar hittade boet och en unge såg dagens ljus under sommaren.

Kungsörnen förekommer på relativt många platser i landet, men är vanligast i de alpina miljöerna i norr. Förra året saknades dokumenterade kungsörnsrevir i Blekinge, Södermanland, Västmanland och Stockholm.

2021 inventerades totalt 790 revir av kungsörn i Sverige samt tre revir som delas med Norge, enligt Naturhistoriska riksmuseets rapport.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.