Annons
Nyheter

Kungligt ren kyrka med hjälp av tops

Bomullstussar, tops och vetedeg. Allt detta ingår i städredskapen när Storkyrkan i Stockholm rustas inför kronprinsessan Victorias bröllop i juni.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2010
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

En 700 år gammal kyrka städar man inte hur som helst. Storkyrkans stora silveraltare ska putsas med tops och bomullstussar. Och till rengöringen av kyrkans muralmålningar används en speciell vetedeg.

Dessutom ska kyrkbänkarna målas, trägolven slipas och altarringen, kungsstolarna och predikstolen putsas.

Annons

Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, tror att den största förändringen blir att väggar och valv blir så mycket ljusare när de har tvättats.

Hur kan det bli så smutsigt i en kyrka?

– Det beror på alla levande ljus, på att människor drar in smuts och på saker som kommer in i luften utifrån.

Renoveringen beräknas kosta 14 miljoner kronor. Enligt Åke Bonnier har en uppfräschning behövts i flera år, men det är först i och med det kungliga bröllopet som pengarna kom till stånd.

– Vi är väldigt glada och enormt hedrade av att få ha den här vigselgudstjänsten här i kyrkan. Många kommer att komma hit efteråt för att se var det har skett. Vi hoppas att man också tänker på vilken fantastisk plats det här är.

Renoveringen ska vara klar den 2 maj, då Storkyrkan öppnar för allmänheten igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons