Annons
Nyheter

Kungligt: Bye, bye corgis – vov vov jack russells

Att det pågår vaktombyte i Buckingham Palace har knappast undgått någon. En ny kung ska krönas – liksom en ny drottning. Och med det gör drottning Camillas två hundar, Bluebell och Beth, officiellt entré i det kungliga slottet i London.
Storbritannien • Publicerad 5 maj 2023
Camilla med Beth, till vänster, och Bluebell. Arkivbild.
Camilla med Beth, till vänster, och Bluebell. Arkivbild.Foto: Arthur Edwards/AP/TT
Drottning Elizabeth tar emot det nyzeeländska rugbylandslaget All Blacks år 2003 – och drottningens corgis var naturligtvis med vid tillfället. Arkivbild.
Drottning Elizabeth tar emot det nyzeeländska rugbylandslaget All Blacks år 2003 – och drottningens corgis var naturligtvis med vid tillfället. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Det betyder också att en ny hundras – den kaxiga jack russell – tar över positionen som "kunglig hund" från framlidna drottning Elizabeths älskade welsh corgi.

För britterna har Elizabeths corgis alltid funnits runt drottningen och under sin livstid hade hon ett 30-tal hundar (även några blandraser) varav fyra troget fanns vid hennes sida under monarkens sista dagar i september förra året.

Annons

Bluebell och Beth är "adopterade" av Camilla från ett räddningscenter för hundar och de båda har tidigare framträtt i kungliga sammanhang. Exempelvis återfinns de i ett porträtt som målades av Charles och Camilla när paret firade 15-årig bröllopsdag, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Jag tror nog att man lugnt kan räkna med att rasen jack russell kommer öka i popularitet nu, säger Bill Lambert, talesperson för Storbritanniens nationella kennelklubb, till AFP.

Enligt Lambert så gillar jack russell, som alla andra hundar, sällskap. Men de "uppskattar också viss lyx".

Lampert konstaterar också att welsh corgi sannolikt nu kommer "att minska en aning" i popularitet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons