Annons
Nyheter

Kungen: Arméchefen leder Thailand

Thailands åldrige kung Bhumibol har nu formellt utnämnt arméchefen, general Prayut Chan-O-Cha, till nationens juntaledare efter förra veckans kupp, rapporterar AFP.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2014
General Prayut Chan-O-Cha.
General Prayut Chan-O-Cha.Foto: Sakchai Lalit

Samtidigt finns tecken på att han vill att landet ska hålla val.

Chan-O-Cha hör till den rojalistiska elit som i snart tio år bekämpat Thaksin Shinawatra, vars partier vunnit val efter val med stöd av den så kallade rödskjorterörelsen.

Annons

Thaksin avsattes i en militärkupp 2006 och lever i exil utomlands. Hans syster Yingluck, som vann en jordskredsseger i förra valet med stöd av främst fattiga och väljare på landsbygden, hålls efter förra veckans armékupp i fängsligt förvar.

Tiotals andra politiker sitter också inlåsta, och juntaledaren har proklamerat åtgärd efter åtgärd som inskränker mänskliga fri- och rättigheter.

Nu säger Chan-O-Cha enligt Reuters att han inte har något annat val än att använda våld om protester flammar upp igen. De senaste dagarna har thailändare struntat i juntans order förbud mot större folksamlingar: tusentals har samlats för att protestera runtom i Thailand.

Samtidigt tycks Chan-O-Cha utlova nya val. Han säger att hans landsmän "behöver en premiärminister" inom en nära framtid. Han säger sig också vilja ta i tu med de rissubventioner som infördes under Yinglucks styre och som beskyllts för att ha dränerat landets statskassa och bidragit till Thailands ekonomiska nedgång, rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons