Nyheter

Kuba: Pandemin under kontroll

Kubas president Miguel Díaz-Canel har förklarat coronaviruspandemin under kontroll då önationen inte har haft några covid-19-relaterade dödsfall under åtta dagar.
Han varnar dock för att lätta på restriktioner för tidigt.
Kuba • Publicerad 8 juni 2020
Kubas president Miguel Díaz-Canel. Arkivbild.
Kubas president Miguel Díaz-Canel. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Díaz-Canel säger att man fortsatt måste vara försiktig, med tanke på sista veckan av maj då smittspridning åter tog fart.

– Vi måste fortsätta fokusera på hur vi ska eliminera kvarvarande smitta, särskilt den som är förknippade med inkompetens eller dåligt fungerande institutioner, vilken kan ge upphov till att spridningen tar fart igen, säger han.

Skolor och gränser är stängda i landet, kollektivtrafiken har ställts in och det är obligatoriskt att bära munskydd offentligt, men under kommande vecka väntas besked om lättade restriktioner.

– Vi kommer vi att kunna informera folket om hur vi ska närma oss denna fas och när vi kan göra det, säger Díaz-Canel.

Men med en ekonomi som till stor del är beroende av turism och utrikeshandel, och som är lamslagen av ett sex decennier långt amerikansk embargo, har Kuba inte råd att fortsätta med restriktioner länge till. Och virusets konsekvenser har förvärrat den sociala situationen för miljoner kubaner i ett land som redan lider av mat- och bränslebrist.

Knappt 2 200 fall har registrerats i Kuba och totalt 83 personer har avlidit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.