Annons
Nyheter

Kroppsdelar kan vara saknad kvinna

Fynd av kroppsdelar har gjorts utanför Boden av organisationen Missing people vid sökande efter den 20-åriga kvinna som saknas sedan den 4 maj.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2013
Foto: Susanne Lindholm

Om kroppsdelarna har samband med kvinnans försvinnande är inte klarlagt.

– Det kan jag inte ge svar på, säger Kenneth Rautio, biträdande spaningsledare vid polisen.

Annons

Kroppsdelarna har skickats till Rättsmedicinalverkets enhet i Umeå för undersökning och polisen har begärt att den ska genomföras med förtur.

Hur lång tid den tar går inte att säga, enligt Susan Sprogøe-Jakobsen, chef för enheten.

Polisen ger inga kommentarer om vilken typ av kroppsdelar det handlar om, eller om de kommer från en man eller kvinna.

Såg kroppsdelar

Fyndet gjordes på måndagskvällen när sex personer från Missing people efter ett tips sökte efter 20-åringen nära Mjösjöfortet i Boden. Ett övergivet gult trähus drog till sig deras intresse.

– De tittade in och där såg de kroppsdelar. Så de mår inte så bra, säger Elinor Karlsson vid Missing peoples riksorganisation.

Polisen gör bedömningen att kroppsdelarna härrör från en person som utsatts för brott. Än finns ingen misstänkt för brottet.

Under tisdagen sökte polis med hundar efter ytterligare kroppsdelar i ett stort område som spärrats av kring huset. En förundersökning om den 20-åriga kvinnans försvinnande har tidigare inletts, med brottsrubriceringen människorov. Den kvarstår, trots fyndet av kroppsdelar.

– När vi får svaret från rättsmedicin får vi se om rubriceringen ändras, sade Kenneth Rautio vid en presskonferens i Luleå på tisdagen.

Söka på annat sätt

Annons

Vid presskonferensen fick polisen frågan om hur man ser på att det var organisationen Missing people som hittade kroppsdelarna.

– Jag tycker det är jättebra att vi fått dem till Norrbotten och de gör jättestor nytta. De kan söka på ett annat sätt än oss, sade Per Karlsson, operativ chef.

Också polisen hade fått in tips om att söka efter den försvunna kvinnan i området kring Mjösjöberget, där kroppsdelarna hittades.

– Men vi har valt att inte prioritera det fram till nu, sade Kenneth Rautio vid presskonferensen.

Fynden av kroppsdelar gör att polisen nu tittar över den tidigare utredning som gjorts, bland annat för att avgöra om förhör som hållits måste göras om.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons