GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Krocktest visar: Bälte livsviktigt i A-traktor

Trafik • Publicerad onsdag 09:38
A-traktor under färd. Arkivbild.
A-traktor under färd. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Bilbälte kan vara skillnaden mellan liv och död även i långsamkörande A-traktorer och mopedbilar. Det visar krocktester som nyligen genomförts av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Krocktesterna skedde i 30 och 40 kilometer i timmen med bältade förare och obältade passagerare. I samtliga hastigheter, och med båda typer av fordon, slog föraren huvudet i ratten medan den obältade passageraren slog huvudet i vindrutan så hårt att den sprack, skriver VTI i ett pressmeddelande.

Det är i dagsläget inte lag på bälte i A-traktorer. I mopedbil gäller bälte eller hjälm. Enkäter med unga förare visar enligt VTI att cirka 80 procent i mopedbilar alltid har bälte på sig, men bara 40 procent av förarna i A-traktorer.

De senaste åren har antalet A-traktorer på svenska vägar ökat explosionsartat. Olyckorna har enligt VTI ökat ännu mer. Under 2022 omkom fyra ungdomar i A-traktorer och hundratals skadades.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.