Kritik mot utpekande av turkisk exiljournalist
"Under inga som helst omständigheter kan Sverige uppfylla Turkiets krav om att deportera den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes och fortsätta kalla sig en demokratisk nation som styrs av rättsstatens principer", skriver organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) i ett uttalande.
Det var när Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) besökte Ankara i tisdags som den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på en fråga från en svensk journalist nämnde Kenes namn. Presidenten sade att det är av största vikt att denna "terrorist" utlämnas till Turkiet.
"Fånigt, dumt"
Kenes har varit chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Zaman, som den turkiska staten slog ned på efter kuppförsöket i landet 2016. Kenes var en av dem som hängdes ut i den regeringstrogna tidningen Sabah. Han har även på senare tid fått sin adress i Sverige och bilder på sig publicerade i turkiska medier.
– Jag är kritisk och frispråkig, men bara en journalist. Det är så fånigt, så dumt, så absurt att Erdogan använde mitt namn i förhandlingarna om Sveriges Nato-medlemskap, säger Kenes i en intervju med Aftonbladet.
Kan äventyra andra
CPJ verkar för pressfrihet världen över. Organisationen skriver vidare att Sverige inte får ge efter för Erdogans utpressning och därigenom sätta en standard som kan äventyra friheten för andra turkiska exiljournalister i världen.
Organisationen Peaceful Actions Platform, som samlar flera europeiska civilsamhällesorganisationer, kommenterar att det är oacceptabelt att Kenes pekas ut bara för de artiklar han skrivit.
"Det är ett väl känt faktum att press- och yttrandefrihet bildar grunden för korrekt styre och demokrati i länder. En fri press är viktig för demokratins överlevnad".
Även svenska Journalistförbundet har fördömt Turkiets krav på att lämna ut exiljournalister.
"De journalister som jagas av Erdogan i Sverige måste skyddas av svenska myndigheter. Sverige måste sluta låtsas att de krav som Turkiet lägger fram i förhandlingarna vilar på demokratiska grunder", skrev ordförande Ulrika Hyllert nyligen på Expressen Debatt.