Nyheter

Kritik mot sjukförsäkringsreformen

Sjukförsäkringsreformen får skarp kritik av fackförbundet ST, som genomfört en undersökning om attityderna till reformen bland sina medlemmar på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2010

Många fler av de utförsäkrade än vad regeringen bedömt är så sjuka att de i första hand behöver vård, vilket gör att regelverk och insatser inte kan möta deras behov, skriver förbundets ordförande Annette Carnhede och utredaren Roger Syrén på Dagens Nyheters debattsida.

De tillfrågade ansåg att 61 procent av de utförsäkrade behöver medicinsk rehabilitering och vård, jämfört med regeringens uppskattning på 10. Den felbedömningen leder till att åtgärderna har fel inriktning, anser ST-medlemmarna. 57 procent av de svarande tyckte inte att de insatserna som erbjuds är anpassade till de långtidssjukskrivnas behov.

Carnehede och Syrén kritiserar också ersättningen till de utförsäkrade. Tvärtemot regeringens utfästelser har ersättningen sänkts för dem som gått över till Arbetsförmedlingen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.