Annons
Nyheter

Kritik mot otydliga timprisfakturor på el

Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Svårt tolka faktura med timprisavtal. Arkivbild.
Svårt tolka faktura med timprisavtal. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De allt populärare timprisavtalen på el har en del att önska. Fakturorna är otydliga och ansvarig myndighet, Energimarknadsinspektionen, har fått mängder av klagomål från kunder.

Kunderna ska få sin förbrukning per timme på fakturan, ihop med aktuellt pris, men det framgår oftast inte. Energimarknadsinspektionen har förståelse för att 700 värden (så många timmar på en månad) med pris och förbrukning är bökigt att redovisa på en elräkning. Men det går att göra på webben, och elbolaget måste därför kunna ge den informationen.

Den nya ellagen, som träder i kraft i sommar, och efterföljande föreskrifter tar tid att plocka fram. Därför saknas ännu formella regler att hålla sig till, men myndigheten rekommenderar ändå att elhandlarna tar fram nödvändig fakturainformation till sina kunder redan nu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons