Annons
Nyheter

Kristianstad går segrande ur lägstastriden

Nu är det fastslaget: Sveriges lägsta punkt ligger fortsatt i Kristianstad. Utmanaren Sölvesborg får dra sig tillbaka efter nya kontrollmätningar.
Samhälle • Publicerad 15 april 2021
Nu är det återigen fastslaget: Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad. Arkivbild
Nu är det återigen fastslaget: Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

– Det är bara att gratulera Kristianstad, säger Lars Ericsson, kommunchef i Sölvesborgs, till P4 Kristianstad.

I Sölvesborg höjde nyligen tidigare kommunalrådet Arne Sonesson, 98 år, rösten och önskade nivåmätning. Kanske hade Vesan i Sölvesborg passerat Kristianstadsrekordet, eftersom marken vid Vesan sägs sjunka cirka två centimeter per år, resonerade han.

Annons

Men en ny mätning visar att Vesan "bara" når ner till 2,05 meter under havsytan, medan Kristianstad på sina skyltar vid lägsta punkten bakom en bensinmack i staden kan skryta med 2,32 meter under havsytan.

– Vi vill gratulera Kristianstad och hoppas att man vårdar den här unika placeringen, att man sjunkit lägst ner i Sverige, säger Lars Ericsson till radion.

Men Kristianstads kommunalråd kommunalråd Pierre Månsson (L) har tidigare inte uttryckt någon större entusiasm över Kristianstads rekordinnehav, som man nu alltså behåller.

– Jag förstår verkligen inte att det skulle vara något att vara stolt över, att den lägsta punkten ligger i Kristianstad. Jag önskar vi inte hade den jäkla lägsta punkten, att vi ligger så lågt har bara inneburit en massa kostnader eftersom vi måste bygga vallar för att skydda oss från vattenmassorna, har han tidigare sagt till Blekinge Läns Tidning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons