Annons
Nyheter

Kristersson: Fruktansvärt besked

Statsminister Ulf Kristersson (M) har pratat med Belgiens premiärminister Alexander de Croo efter måndagskvällens terrordåd i Bryssel.
Samtidigt uppmanar UD svenskar i Belgien att "vara vaksamma".
Belgien • Publicerad 17 oktober 2023
Ulf Kristersson har fört samtal med den belgiska regeringen. Arkivbild.
Ulf Kristersson har fört samtal med den belgiska regeringen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Två svenskar sköts under måndagen till döds på öppen gata i Bryssel, i samband med EM-kvalmatchen i den belgiska huvudstaden.

"Vi har alla ikväll nåtts av det fruktansvärda beskedet att flera personer har skjutits på öppen gata i Bryssel och att offren uppges vara svenska medborgare. Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga", säger Ulf Kristersson i ett sms till TT.

Annons

Kristersson säger att han fört samtal med den belgiska regeringen efter terrordådet.

"Regeringskansliet och ansvariga svenska myndigheter arbetar nu intensivt för att få all relevant information om vad som har hänt och vad belgiska myndigheter gör för att förhindra ytterligare våldsdåd", skriver han.

UD skickar ut SMS

Enligt statsministern är det svenska utrikesdepartementet i färd med att skicka ut information till svenskar som befinner sig i Belgien.

"Nu går också ett sms ut från UD till alla svenska abonnemang i Belgien. Svenskar på plats uppmanas att vara vaksamma och att noga hörsamma anvisningar från belgiska myndigheter.”

Även andra ministrar i regeringen har under kvällen kommenterat terrordådet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar händelsen "förfärlig", och utrikesminister Tobias Billström skriver att hans tankar går till offrens nära och kära.

Andersson: Viktigt hörsamma myndigheter

Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, har kommenterat händelsen på X (tidigare Twitter):

"Fruktansvärda nyheter från Bryssel ikväll om döda svenskar i ett misstänkt terrordåd. Mina tankar går till offren och deras anhöriga. Viktigt att alla svenskar på plats i Bryssel lyssnar på belgiska myndigheters rekommendationer", skriver hon.

Även bland andra Muharrem Demirok (C), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) har kommenterat det misstänkta terrordådet i sociala medier.

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, skriver följande på X:

"Fruktansvärda uppgifter från Bryssel om att två svenskar har skjutits till döds i ett misstänkt terrordåd. En stor sorg. Mina tankar är med de drabbade och anhöriga", skriver han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons