Annons

Kristersson besökte krigshärjad förstad till Kiev

Ingenting är uteslutet när det gäller att hjälpa Ukraina att vinna kriget mor Ryssland.
Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) – men understryker samtidigt att Sverige måste tänka på sin egen militära säkerhet.
Politik • Publicerad 15 februari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) vid den digitala pressträffen från Kiev.
Statsminister Ulf Kristersson (M) vid den digitala pressträffen från Kiev.Foto: Ali Lorestani/TT

– Vi träffade familjer vars hus blivit utsatta för stridsvaganseld och som tvingades gräva ner sig i potatiskällaren för att klara sig. Det ger en påtagligt mänsklig bild av vad som händer i ett krig, säger Kristersson på en digital pressträff i Kiev.

Statsministern inledde sitt besök i Ukraina på onsdagen med att besöka en förstad till Kiev där han bevittnade förstörelsen efter Rysslands attacker tidigt under invasionen.

Annons

Han hann även med att träffa den ukrainska riksåklagaren innan det det blev dags för diskussioner med president Volodymyr Zelenskyj.

Ställer krav på Sverige

En av de mest centrala frågorna för mötet var den om huruvida västländerna är beredda att skicka stridsflyg till Kiev.

Kristersson upprepar att "ingenting är uteslutet" vad gäller det svenska stödet, men att det krävs internationella överenskommelser innan det kan kan bli aktuellt att exempelvis bidra med Jas Gripen till Ukraina.

"Ständigt pågående avvägning"

Men han lyfter också det faktum att Sverige ännu inte antagits som medlem i Nato och att det svenska försvaret måste motsvara de krav på försvarsförmåga som ett sådant medlemskap kräver.

– Det är självklart att Sverige av extremt kända väl kända skäl har mycket goda anledningar att bygga upp vårt försvar, och det är därför vi nu gör historiskt stora satsningar på försvaret. Det finns skäl till detta.

– Men det här är en ständigt pågående avvägning som vi göra hela tiden och det lär vi tvingas fortsätta göra också de kommande månaderna, säger Kristersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons