Annons
Nyheter

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid.
Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.
Odling • Publicerad 10 juni 2023
Förutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild.
Förutsättningarna för jordgubbar inför midsommar är i balans i landet, enligt LRF. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det ser väldigt positivt ut så till vida att vi ser en produktion som verkar vara i balans, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet, som tillhör LRF Trädgård.

För några veckor sedan såg det kritiskt ut för produktionen av jordgubbar på grund av både kyla och frost.

Annons

– Vi var väldigt bekymrade. Ingen trodde att det skulle se ut som det gör i dag, men den senaste tidens värmebölja har gjort att vi har kommit i kapp, säger Engstedt.

Nu liknar prognosen den från förra året. Därmed har behovet av att importera jordgubbar från andra länder minskat i takt med att det har blivit varmare runt om i landet.

– De flesta kan nog få käka svenska bär till midsommar. Priserna kan variera och man får det man betalar för.

Samtidigt är bären beroende av att odlarna har möjlighet till att vattna i värmen.

Christer Petersson bedriver jordgubbsodling en mil utanför Motala i Östergötland. För hans odling är det avgörande att bevattningen fungerar för att det ska bli några bär till midsommar.

– Om alla maskiner håller och vi kan vattna ordentligt kommer vi att ha jordgubbar till midsommar. Vi har massor med jordgubbar men det är torrt så vi måste hinna med att vattna, säger Christer Petersson.

Fakta: Jordgubbens historia

Jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet och kallades först för ananassmultron, på grund av sitt latinska namn Fragaria x ananassa.

Jordgubben är från början en korsning av två olika sorters smultron: scharlakanssmultronet från Nordamerika och jättesmultronet från Chile.

Korsningen uppstod i Frankrike. Sedan dess har ett omfattande förädlingsarbete lett fram till större, friskare och fastare bär.

Källa: Bärfrämjandet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons