Annons
Nyheter

SAS lockar nya ägare med höjda prognoser

9,5 miljarder kronor. Så mycket hoppas krisdrabbade SAS få in i nytt kapital i under sin pågående räddningsplan. Samtidigt höjer bolaget sin långsiktiga prognos.
– En tydlig signal att SAS inte har några planer att ge upp sin ledande ställning i Skandinavien, säger Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair.
Ekonomi • Publicerad 6 april 2023
SAS inleder ett försök att skaffa nytt kapital. Arkivbild.
SAS inleder ett försök att skaffa nytt kapital. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

SAS har meddelat att man nu tar nästa steg i räddningsplanen som går under namnet "SAS Forward". Bolaget ska lämna in ett yrkande till en amerikansk konkursdomstol i New York i anslutning till det så kallade Chapter 11-förfarande, det vill säga en rekonstruktionsprocess, som bolaget befinner sig i.

Enligt Hans Jørgen Elnæs, norsk flyganalytiker på Winair, kom beskedet om ytterligare kapitalbehov inte som en överraskning. Frågan är vem som ska skjuta till pengar.

Annons

– Den danska staten har visat intresse att öka sitt ägande under vissa villkor, men vad villkoren består av är inte känt för marknaden. Man vill stärka SAS position på Kastrups flygplats, som är Danmarks största arbetsplats, säger han.

Stora institutionella företag

Danska staten äger 21,8 procent av SAS och samma siffra gäller för svenska staten, som tidigare har aviserat att det inte är aktuellt att skjuta till kapital i nyemissionen.

Jacob Pedersen, analytiker vid danska Sydbank som följer flygbolaget, lyfter fram en annan tänkbar finansiär.

– Kapitalfonden Apollo Global Management som har hjälpt SAS med ett stort lån är ett troligt alternativ, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Riskkapitalbolaget Apollo meddelade förra hösten att man man gick in som ny finansiär i SAS med motsvarande 7,1 miljarder kronor.

– Det kan vara aktuellt att stora institutionella företag tillför kapital. Pensionsfonder med långsiktigt intresse i portföljerna kan vara tänkbara, säger Hans Jørgen Elnæs.

Höjd prognos skickar tydlig signal

I senaste delårsrapporten redovisade SAS en förlust på 3,6 miljarder kronor. Trots det utsatta läget höjer nu bolaget den ekonomiska prognosen. För räkenskapsåret 2025/26 räknar SAS med intäkter på 58 miljarder kronor jämfört med 49 miljarder i prognosen som lades fram förra hösten. Rörelsemarginalen tros samtidigt uppgå till 9–10 procent jämfört med 6–8 procent i tidigare prognos.

– Samtidigt som vi ser ett aggressivt Norwegian som attackerar SAS på alla fronter är det här en tydlig signal från SAS att de inte har några planer att ge upp sin ledande ställning i Skandinavien, säger Hans Jørgen Elnæs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons