GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kreml efter Säpos tillslag: Antirysk hysteri

"Antirysk hysteri". Så låter det när ryska utrikesdepartementet kommenterar gripandet av två personer, misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet i Stockholmsområdet.
Brott • Publicerad 24 november 2022
Polisavspärrningar vid huset där insatsen mot de båda misstänkta genomfördes i tisdags.
Polisavspärrningar vid huset där insatsen mot de båda misstänkta genomfördes i tisdags.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personerna som bor på adressen där tillslaget gjordes är födda i Ryssland. och enligt flera medier handlar det om ett ryskt par i 60-årsåldern.

– Ryssland har inte fått någon officiell information om detta från svenska myndigheter, säger Maria Zacharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, vid en pressträff under torsdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Enligt vårt synsätt är rapporteringen om detta i svenska medier en del av en bredare antirysk hysteri i västvärlden. Den russofobiska kampanjen har utvecklats till en verklig spionmani i vissa länder, säger hon.

Det var tidigt i tisdags morse som Säkerhetspolisen slog till vid ett välbärgat villaområde Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen, där flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep två personer.

En av dem anhölls för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt. Den andra anhölls för medhjälp till samma brott. Båda nekar till brott.

Sent på torsdagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att den som anhållits för medhjälp till grov olovlig underrättelseverksamhet släppts på fri fot. Misstankarna mot personen kvarstår dock.

Enligt handlingar som åklagare Henrik Olin har lämnat in till tingsrätten har brottsligheten som riktas mot Sverige pågått från sommaren 2014 fram till gripandet i tisdags. Brottet som riktar sig mot främmande makt ska ha pågått från januari 2013 fram till gripandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.