Krav på tydligare lag om skolavgift
Det är dags att förtydliga lagen, tycker Skolverket.
En undersökning som Rädda Barnen gjort bland 650 föräldrar visar att var tredje grundskoleelev det senaste året haft med sig pengar till skolan i samband med utflykter och skolaktiviteter.
Oacceptabelt, tycker organisationen som kräver att alla aktiviteter som erbjuds av skolan måste vara tillgängliga för alla elever, även för dem som inte har råd att betala några avgifter själva.
Den nuvarande skollagen säger utbildningen ska vara avgiftsfri, men att det får förekomma obetydliga kostnader för eleverna i grundskolan och gymnasieskolan. Rädda Barnen kräver att formuleringarna i lagen ändras i samband med att den nya skollagen skrivs.
De senaste åren har Skolverket tagit emot mellan 22 och 27 anmälningar per år mot skolor som tar ut avgifter i samband med utflykter och annat. Hittills i år har verket dock bara fått in sju anmälningar.
Inte för strikt
Enligt Ingegärd Hilborn som är chefsjurist på Skolverket har myndigheten skärpt sitt förhållningssätt när det gäller skolornas avgifter.
– Vi har tyckt att skolorna och kommunerna inte tillämpat reglerna på rätt sätt utan det har på något sätt gått inflation i vad som menas med en obetydlig kostnad.
Därför kan det vara dags att förtydliga lagen, säger hon.
Däremot tycker Skolverket inte att lagen ska vara så strikt att det i praktiken blir ett förbud mot att ta ut en liten avgift.
– Det kan få finnas utrymme för lite flexibilitet, ett och annat litet museibesök, som det var tänkt för från början. Men visar det sig att det inte kan hanteras ute i kommunerna och skolorna kanske lagen måste skärpas.
Att föräldrar tillfrågas om de kan bekosta en skidresa var dock inte tanken med skrivningen i lagen, säger hon.
Avgiftsfri utbildning
Exakt hur formuleringarna i den nya skollagen kommer att se ut vill Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet, inte säga.
– Grundinställningen ska vara att utbildningen är avgiftsfri. Inga föräldrar ska känna någon press att betala dyra studieresor, skolresor eller hjälpmedel, säger han dock.
Bertil Östbergs bild är att skolorna är betydligt mer restriktiva med att ordna aktiviteter där eleverna själva får bidra ekonomiskt än vad som var fallet för några år sedan.
Ska skolorna inte ägna sig åt studiebesök, skolresor och utflykter?
– Det är klart att det är jättebra att man gör alla de sakerna, men då måste man hitta en finansiering som gör att det går att lösa med de regler som gäller.
Mats Pertoft, miljöpartiets talesman i skolfrågor, vill ha ett totalt stopp för avgifter i skolan.
– Det är enda sättet att få ordning på det här.
Hans lösning är i stället att kommunerna anslår pengar till skolutflykter.
Avgifter i skolan Utbildningen i grundskolan och gymnasieskolan ska enligt skollagen vara avgiftsfri.I undantagsfall får det förekomma obetydliga kostnader för eleverna.Skolverket har kritiserat en rad skolor som tagit ut avgifter från eleverna.Förutom skolresor gällde kritiken köp av miniräknare, övningsböcker och skyddsutrustning.Av de 232 kommuner som besvarat Rädda Barnens enkät svarar 125 att de har en policy för skolavgifter.88 kommuner har ett övre tak för avgifterna. I 17 av fallen är taket 0 kronor. De övriga 71 har ett tak på allt från fem kronor till 450 kronor. (TT)