Annons
Nyheter

Kraftigt ökad kostnad för inhyrd vårdpersonal

I fjol ökade regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal med 25 procent jämfört med föregående år, till cirka 7,5 miljarder kronor.
Vård • Publicerad 11 mars 2023
Regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal ökar kraftigt. Arkivbild.
Regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal ökar kraftigt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Kostnaden för hyrpersonal utgjorde 4,8 procent av de totala personalkostnaderna, en ökning med 0,8 procentenheter, skriver Sveriges kommuner och landsting (SKR) i ett pressmeddelande.

Kostnader för egen personal ökade med 2,5 procent, motsvarande 4 miljarder kronor.

Annons

"Det har aldrig funnits fler anställda i vården, samtidigt som efterfrågan på vårdpersonal aldrig varit större. Pandemin har pressat verksamheterna under lång tid, vilket påverkat medarbetarnas arbetsmiljö och ytterligare försvårat regionernas möjlighet att bemanna", säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.

Sedan 2020 har kostnaderna för hyrpersonal ökat varje år. Det beror på att pandemin medfört både höga sjukskrivningstal och behov av återhämtning hos egna medarbetare. Flera regioner har också behövt hantera uppskjuten vård genom att hyra in personal.

Den ökade konkurrensen om personal har också inneburit att priset ökat, enligt SKR.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons