Annons
Nyheter

Kraftigt fall på personbilsmarknaden

Under årets första kvartal har marknaden för personbilar varit iskall, konstaterar branschorganisationen Mobility Sweden.
Försäljningen minskade med nio procent jämfört med samma period förra året.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2023
Nya försäljningssiffror har nu presenterats gällande bilförsäljningen i Sverige. Arkivbild.
Nya försäljningssiffror har nu presenterats gällande bilförsäljningen i Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

Under mars ökade antalet nyregistrerade personbilar med drygt fem procent jämfört med samma period i fjol – men det räckte inte för att rädda upp kvartalet som helhet. Totalt registrerades 30 261 nya personbilar i mars, visar siffror från Mobility Sweden.

Orsaken till ökningen i mars är leveranser från stora orderböcker som byggts upp under pandemin.

Annons

Samtidigt uppgick privatmarknaden endast till 34 procent av marknaden under första kvartalet, en minskning från knappt 49 procent under samma period förra året. Fallet förklaras av konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen.

"Privatbilsmarknaden är fortsatt iskall och vi kan se en halvering i antalet nya order under första kvartalet i jämförelse med förra året", säger Mobility Swedens vd Mattias Bergman i ett pressmeddelande.

Under mars stod elbilarna för nära 42 procent av alla nyregistrerade personbilar. Enligt Mobility Sweden beror det dels på att företagen fortsätter att köpa samt att en av branschorganisationens medlemmar under månaden haft en ovanligt stor leveransförmåga.

Tesla model Y var den mest sålda bilen under månaden, med totalt 3 202 registrerade försäljningar i mars. På andra respektive tredje plats kom Volvos modeller XC40 samt XC60.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons