Annons
Nyheter

Kraftigt fall av blyhalter hos barn

Blyhalterna i barns blod har minskat dramatiskt i Sverige.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

– Nu ligger vi på en sjättedel av halterna under 1978, säger professor Staffan Skerfving, professor i medicin vid Lunds universitet till Vetenskapsradion.

Han är medförfattare till Handbook on the Toxicology of Metals, som redovisar nya siffror för blyexponering hos barn.

Annons

Minskningen beror på att blybensin fasats ut. Sedan 1994 är all bensin blyfri i Sverige. Utfasningen har skett i hela världen. I dag säljs blybensin, som är skadlig för utvecklingen av barns hjärnor, bara i sex länder, bland annat Afghanistan, Burma och Nordkorea.

Att halterna av bly fortsätter att sjunka trots att den blyhaltiga bensinen försvann redan för tjugo år sedan, kan bero på att det tar tid innan blyutsläppen försvinner.

– Vi tror att det beror på att hela miljön var kraftigt förorenad med bly, och att det blyet virvlades upp och kom i omlopp i gradvis mindre omfattning. Det håller på att bäddas ner och därmed minskar blyexponeringen, säger Staffan Skerfving.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons