Nyheter

Kraftig ökning av orkaner

De senaste årens svåra orkaner som bildats över Atlanten är ingen tillfällighet.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2012
Foto: Frank Franklin II

De har ökat kraftigt sedan mitten av 1970-talet, uppger forskare – men ännu är det svårt att säga om det är klimatförändringar som ligger bakom.

Enligt en amerikansk studie bildades 171 svåra orkaner mellan 1975 och 1990, under den följande 15-årsperioden steg antalet till 269.

Att orkanen Sandy fick sådan kraft beror på att den krockade med ett annat vädersystem över östra USA.

– Det ökade dess omfattning, styrka och påverkade hur den drog fram, säger klimatforskaren Markku Rummukainen vid SMHI och Lunds universitet.

Enligt Rummukainen är det svårt att i dag säga om det är de pågående klimatförändringarna som ligger bakom enstaka kraftiga tropiska cykloner, stormar och orkaner.

– Men olika forskningsrön tyder på att det globala antalet inte ska bli fler vid ett varmare klimat, däremot kan det bli en omfördelning mellan antalet stormar i Atlanten och olika delar av Stilla havet. Sedan finns rön som antyder att det kan bli mer kraft i de kraftigaste stormutvecklingarna, säger han.

Vädret tycks ha blivit extremare de senaste åren. I USA i somras slogs flera värmerekord, Grönlands glaciärisar smälte i somras mer och snabbare än på över 100 år och vintern 2006–2007 i östra Mälardalsområdet var den mildaste där på 250 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.