Annons
Nyheter

Kraftig ökning av indragna läkarlegitimationer

Förra året återkallades rekordmånga läkarlegitimationer i Sverige. Vanligaste orsaken till återkallandet var uppenbar olämplighet.
Medicin och hälsa • Publicerad 5 februari 2022

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) drog förra året in 41 läkarlegitimationer i Sverige. Inte sedan 2011, då patientsäkerhetslagen trädde i kraft, har så många läkare fått sina legitimationer indragna, skriver Läkartidningen.

Den vanligaste orsaken till återkallade var uppenbar olämplighet, följt av att läkaren själv begärde att få sin legitimation indragen. Grov oskicklighet var den tredje vanligaste orsaken. Återkallanden på grund av oskicklighet och olämplighet har ökat markant de senaste åren.

Annons

Fler läkare fick också så kallad prövotid förra året. Det är en treårig villkorlig återkallelse av legitimation. 28 läkare fick prövotid förra året, jämfört med 22 året innan.

Anmälningar till HSAN kan göras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslern (JK). Majoriteten av anmälningarna kommer från Ivo.

Då kan läkarlegitimationen dras in

Det finns åtta skäl till att en läkarlegitimation kan dras in:

Grov oskicklighet

Allvarlig brottslighet

På annat sätt har visat sig vara uppenbart olämplig att utöva yrket

Sjukdom eller liknande omständighet

Under pågående prövotid på nytt visat sig olämplig att utöva sitt yrke

Underlåtenhet att följa beslutad prövotidsplan

Egen begäran om återkallelse

Yrkesutövaren som förelagts att låta sig läkarundersökas har inte följt föreläggandet.

Källa: Läkartidningen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons