Annons
Nyheter

Fortsatt fritt fall för SBB efter rapporten

Fastighetsbolaget SBB redovisade en miljardförlust för andra kvartalet i år, på 2 612 miljoner kronor före skatt. Sedan dess har aktien rasat med 18 procent.
För att bolaget ska stärka sin balansräkning kommer den snabba försäljningen av fastigheter att fortsätta.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2022
Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Förlusten på 2 612 miljoner kronor för andra kvartalet är att jämföra med vinsten före skatt på 6 942 miljoner kronor för samma tid i fjol.

Börsklimatet har delvis påverkat när SBB:s aktieinnehav har lett till ett negativt resultat från bolagets finansiella placeringar, enligt Ilija Batljan.

Annons

Men han är ändå nöjd över det resultat som den underliggande verksamheten levererat när driftöverskottet från de underliggande verksamheterna landade på 1 290 miljoner kronor, mot 1 019 miljoner i fjol.

– Man ska alltid vara ödmjuk och det är också därför som vi säger att vi kommer att sälja våra finansiella placeringar. Men jag är nöjd med hur den underliggande verksamheten presterar när den gör ett fantastiskt bra jobb och levererar ett bra driftsnetto, säger Ilija Batljan.

SBB:s hyresintäkter landade på 1 878 miljoner kronor, mot 1 451 miljoner kronor förra året.

Ska fortsätta sälja

Sedan i april har SBB sålt fastigheter till ett värde av 9,5 miljarder, från att under tidigare år varit aggressiva i sina förvärv. Ilija Batljan har aviserat att försäljningar på ytterligare 5 miljarder kommer att fortsätta under resterande av årets kvartal.

TT: Innebär de snabba försäljningarna att SBB tidigare har gått för snabbt fram i sin expandering?

– Vi har en väldigt bra fastighetsportfölj när vi har investerat i ett antal Joint Venture-fastigheter. Men nu när marknaden har förändrats så måste vi agera kraftfullt och det är därför vi kommer att sälja våra andelar i JV-fastigheterna och göra ytterligare försäljningar för att stärka balansräkningen. Vi känner oss trygga i att vi kan agera, svarar Ilija Batljan.

Vill få bättre rating

I förra veckan fick SBB sitt kreditbetyg sänkt till BBB-, det vill säga negativ, av värderingsinstitutet S&P Global Ratings. I rapporten skriver bolaget att det däremot inte finns någon anledning att ompröva gällande utdelningsbeslut till aktieägarna när det kommer att jobba för att få en bättre rating.

Fastighetsbolagen är några av de bolag som kämpar som mest i motvind i dagens ränteklimat. SBB är ett av dem, men trots detta anser Ilija Batljan att SBB har en bra position.

– Vi har våra intäkter som är inflationssäkrade, en verksamhet som behövs och våra hyror är relativt låga. På toppen av detta gör vi ett antal försäljningar i syfte att stärka balansräkningen. Jag tycker att vi har en bra position med ödmjukhet inför en ny värld.

Aktiefall efter rapport

Efter att rapporten presenterades har folkaktien SBB fallit med 18 procent på Stockholmsbörsen. En av många nedgångar hittills i år, när aktien har rasat med drygt 77 procent i år. Hos nätbanken Avanza är SBB den näst mest ägda aktien bland spararna, med sammanlagt 200 000 ägare.

Annons

Ilija Batljan vill inte kommentera aktiekursen hittills i år men om sitt ansvar till aktieägarna säger han :

– Aktiekurserna går upp och ned. Det som vi har som ansvar är att bedriva en bra verksamhet och vi tycker att det resultat som vi levererar i driftsnetto och kassaflöde understödjer möjligheter för att fortsatt betala utdelning till våra aktieägare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons