Annons
Nyheter

"Köttade ni snubben med nassebrud?"

Misshandel, rökbomber, skadegörelse och grova hot.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2014

Sex personer från vänsterextrema Revolutionära fronten åtalas för flera attentat.

"Köttade ni han XX eller va han heter, snubben som åkte på däng med sin nassebrud?"

Annons

"Japp."

Så lyder en av chattkonversationerna som används som bevis för en misshandel i Västerås för ett år sedan.

Fyra män och två kvinnor, 19–23 år, åtalas på tio punkter. I Eskilstuna i maj ska till exempel en av männen ha hällt ammoniak genom ett brevinkast, slagit en yxa mot dörren och sprejat dit "RF".

Våldet har främst riktats mot personer från högerextrema organisationer.

De åtalade har sagt att de kommer att tiga vid rättegången. Under förhandlingen ska en Säpo-analytiker höras för att visa hur rörelsen är organiserad.

I november gjordes tillslag kopplade till utredningen på flera orter, mot ett tiotal vänsterextremister. Då beslagtogs bland annat spjut och brandbomber, tänkta att användas som "gatustridsvapen".

Ytterligare en utredning efter det tillslaget, mot åtta personer knutna till rörelsen, pågår i Stockholm. Åtal har inte väckts än. Där ingår en misshandel mot en person vid nazistiska Svenskarnas partis demonstration i september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons