Nyheter

Kött allt mer populärt

Svenskarna äter alldeles för lite frukt och grönsaker.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2009

Samtidigt äts det allt mer kött både i Sverige och världen och köttet spås bli billigare.

Svenskarna äter för lite frukt och grönsaker, visar en undersökning från europeiska branschorganisationen Freshfel där Sverige hamnar på 17:e plats av 28 undersökta europeiska länder. Det bekräftas även av Livsmedelsverket.

– Vårt senaste kostindex visar att bara en av tio följer råden om 500 gram frukt och grönsaker per dag, och konsumtionen av potatis har minskat, säger Ulf Bohman, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket, till TT.

Positivt är att konsumtionen av grönsaker och frukt i Sverige har nästan fördubblats sedan 60-talet. Men den är alltså fortfarande för låg, enligt kostrekommendationerna.

TT: Kanske är det priset som får oss att undvika grönsaker?

– Nej, det är nog lite mer av en värdering. Om man jämför med kilopriset för chips och godis så är frukt billigt. Sedan tror jag att tillgången påverkar. Det är positivt att frukt har blivit vanligare i kiosker, säger Bohman.

Samtidigt ökar både konsumtionen och produktionen av kött. OECD spår i en rapport att de globala köttpriserna kommer att sjunka under perioden 2009–2018 beroende på lägre produktionskostnader främst i utvecklingsländerna.

En allt större andel av nötköttet är importerat.

– Svenskt nötkött har minskat sin andel och antalet nötkreatur har blivit färre. Svenskt kött utgör nu hälften av det nötkött som äts i Sverige, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Däremot har produktionen av kycklingkött fördubblats i Sverige de senaste 10–15 åren.

– Uppfödningstekniken har ändrats och man har fått fram varianter av kyckling som växer snabbare och kräver mindre foder per kilo kött, säger Svensson.

Ur miljö- och klimatsynpunkt är det negativt att köttkonsumtionen ökar. Kött kräver mycket energi att producera och leder till utsläpp av växthusgaser. Kyckling kräver dock 25 procent mindre energi att producera än griskött.

– Ökat köttätande är en trend som man inte alls vill se. Kyckling är något bättre än annat kött, men ur klimatperspektiv vore det bättre om vi till exempel åt mer bönor, säger Ulf Bohman.

Greker äter mest frukt och grönt

Sydeuropéer toppar frukt- och grönsaksätandet. I Grekland äts det mest frukt och grönsaker i Europa – över ett kilo per person och dag, följt av Cypern, Ungern och Italien.

Allra minst, cirka 280 gram per dag, äts det i Litauen.

Svenskarna knaprar i sig cirka 370 gram per person och dag, vilket är betydligt lägre än EU-genomsnittet på 535 gram. Livsmedelsverkets rekommendation är 500 gram per dag.

WHO/FAO rekommenderar ett intag på 400 gram grönsaker och frukt per dag.

Källa: Freshfel (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.