Annons
Nyheter

Kostnaden för utbildning ökade

Kostnaden för utbildning i Sverige har ökat de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 22 november 2009

Jämfört med andra OECD-länder ligger Sverige över snittet.

Statistiska centralbyrån har undersökt kostnaderna för utbildning i grundskola, gymnasiet och i universitet och högskolor mellan 2004 och 2008.

Annons

Kostnaderna för gymnasieskolan steg mest mellan åren, med 18 procent. Samtidigt ökade antalet elever med 18 procent och kostnaden per elev – mätt i fasta priser – ökade med fyra procent till 92 400 kronor i fjol.

I universitet och högskolor ökade totala kostnaderna med tre procent. Men per student ökade kostnaderna med 13 procent till 76 000 kronor 2008.

Kostnaderna för grundskolan i stort har inte ökat. Men eftersom antalet elever sjunkit med hela tolv procent under perioden har kostnaden per elev ökat. För 2008 var kostnaden per grundskoleelev 80 900 kronor i snitt, en ökning med 6 200 kronor på fem år.

I de 30 OECD-länderna utgjorde utbildningskostnaderna i snitt 5,7 procent av landets BNP 2006. I Sverige var den andelen 6,3 procent, vilket var sjätte högst av alla. Högst andel hade Island med åtta procent före USA på 7,4 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons