GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kosovo kan få visumfrihet till EU

EU • Publicerad 30 november 2022
Kosovos president Vjosa Osmani och premiärminister Albin Kurti vid ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris tidigare i november.
Kosovos president Vjosa Osmani och premiärminister Albin Kurti vid ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris tidigare i november.Foto: Michel Euler/AP/TT

Invånarna i Kosovo kan snart få resa visumfritt in i EU. Åtminstone är nu EU:s medlemsländer, efter lång oenighet, överens om att säga ja.

"I dag har vi nått ett viktigt steg mot fritt resande för Kosovo och vi hoppas nu kunna nå en uppgörelse inom kort med EU-parlamentet. Visaliberaliseringen har blivit möjlig tack vare Kosovos ansträngningar för att stärka sin gränskontroll, migrationshantering och säkerhet", säger Jan Lipavsky, utrikesminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Tjeckien i ett pressmeddelande.

Tanken är att invånare i Kosovo ska kunna resa fritt till EU under 90 dagar under en sexmånadersperiod. Förhoppningen är att visumfriheten ska träda i kraft senast från den 1 januari 2024.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.