Annons
Nyheter

Koreansk sond på väg till månen – med k-pop

Sydkorea har skjutit upp sin första månsond som ska ut på ett årslångt uppdrag för att bland annat observera månen. Och spela k-pop.
Rymden • Publicerad 5 augusti 2022
Danuri avfyras från Cape Canaveral i Florida.
Danuri avfyras från Cape Canaveral i Florida.Foto: John Raoux/AP/TT

Sonden "Danuri" – en sammanslagning av de koreanska orden för "måne" och "njuta" – satt på en Falcon 9-raket som sköts upp från Cape Canaveral i Florida av Elon Musks rymdföretag Space X strax efter klockan 01 svensk tid.

Enligt planen ska den nå omloppsbana runt månen i mitten av december.

Annons

"Danuri blir det första steget mot månen och yttre universum", skriver Sydkoreas vetenskapsdepartement i en tweet med syftning på landets ambitiösa rymdprogram som bland annat inkluderar planer på en bemannad expedition till månen 2030.

Flera instrument med

Space X skriver i ett eget Twitterinlägg att uppskjutningen var lyckad.

Danuri kommer under sin expedition att använda sig av sex olika instrument, däribland en högkänslig kamera som man fått av Nasa. Kameran ska bland annat användas för att identifiera potentiella landningsplatser på månens yta.

Ett av de andra instrumenten ska utvärdera störningstolerant, nätverksbaserad rymdkommunikation, vilket enligt vetenskapsdepartementet aldrig prövats tidigare.

Rymdsonden har också i uppgift att försöka etablera förutsättningar för en trådlös internanslutning som ska kunna länka samman satelliter och farkoster.

Spelar k-pop

För att testa uppkopplingen kommer Danuri att strömma k-popbandet BTS låt "Dynamite".

Ytterligare ett instrument, kallat Shadowcam, kommer att ta bilder av de permanent skuggade områdena kring månens poler, dit solljuset aldrig når.

– Vi hoppas kunna fortsätta bidra till den globala förståelsen av månen genom det som Danuri har i uppdrag att genomföra, säger en talesperson för Koreas rymdforskningsinstitut till nyhetsbyrån AFP.

Uppskjutningen skedde tillsammans med privatägda Space X, men tidigare i år avfyrade Sydkorea sin egentillverkade trestegsraket Nuri och blev därmed ett av endast en handfull länder som lyckats skjuta upp ett ton nyttolast för egen maskin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons