Annons
Nyheter

Konstgjorda rev kan hjälpa Kattegattorsken

Det finns nu 90 procent färre torskar i Kattegatt än det gjorde 1990, enligt Världsnaturfonden (WWF). Konstgjorda rev ska hjälpa torsken i Kattegatt att återhämta sig.
Djur • Publicerad 12 juli 2022
Rev gjorda med 3D-teknik har satts ut i de danska vattnen i Kattegatt för att hjälpa torskbeståndet att återhämta sig.
Rev gjorda med 3D-teknik har satts ut i de danska vattnen i Kattegatt för att hjälpa torskbeståndet att återhämta sig.Foto: Ørsted/TT

Överfiske, ökad syrebrist och förlust av livsmiljöer har gjort att torskbeståndet nu är "oroväckande lågt", enligt ett pressmeddelande från energibolaget Ørsted och WWF Danmark.

När den havsbaserade vindkraftparken Anholt med 111 vindkraftverk anlades i danska delen av Kattegatt 2013 placerades också 24 stenrev ut inom parkens område.

Annons

Enligt uppgift kryllar dessa rev av liv och de har nu fått sällskap av ytterligare tolv rev gjorda med 3D-teknik. De konstgjorda reven är cirka en kubikmeter stora och har håligheter där ungtorsk kan söka skydd och få mat tills de är tillräckligt stora för att simma ut på djupare vatten.

Initiativtagarna hoppas att de nya reven ska få positiva effekter på Kattegatts torskbestånd och förbättra den biologiska mångfalden.

Kattegatt är havsområdet utanför södra delen av Sveriges västkust och det sträcker sig från Kullahalvön i Skåne i söder till Marstrand i Bohuslän i norr.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons