Nyheter

Konkurshot på bolagsstämma om Saab

Konkurs – ordet som Saabägaren Victor Muller skjutit ifrån sig. Men på den extra bolagsstämman i ägarbolaget Swedish Automobile (Swan) stod det i fokus.
Nyheter • Publicerad 11 november 2011
Foto: Toby Talbot/Scanpix

Även bolagsledningen beskriver nu risken för konkurs.

Om inte försäljningen av Saab lyckas, eller man inte klarar att få in nya pengar, kan ledningen troligen inte säkra Saabs överlevnad och då kan det leda till konkurs. Så stod det i ett pressmeddelande från Swan som gick ut när stämman i nederländska Zeewolde startade på fredagen.

Finanschefen Rob Schuijt gav samma mörka bild för det 20-tal aktieägare som kommit till stämman berättar Patrick Beijersbergen, chefsekonom på nederländska aktiespararföreningen VEB.

Man har ännu inte fått till någon lösning så att de intresserade kinesiska bolagen Youngman och Pang Da kan få igenom köpet av Saab, sedan General Motors sade nej till att sälja tekniklicenser.

– Vi fick höra att om inte GM ger sitt godkännande riskerar Saab att gå i konkurs, säger Patrick Beijersbergen.

Samtidigt beskrev ledningen att den diskuterar med de kinesiska bolagen, GM och Europeiska investeringsbanken för att lösa upp knutarna.

Men även om Swan lyckas sälja både Saab och sportbilsrörelsen Spyker tror VEB att ägarbolaget går i konkurs. Köpesummorna täcker inte skulderna.

– Det lär bli noll över till aktieägarna, säger Patrick Beijersbergen.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.