Annons
Nyheter

Könet styr fortfarande knappen

Knapparna sitter på olika sidor på herrkläder och damkläder. Men varför? Svaret finns i historien.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Varför hanteras kvinnors och mäns knappar på kläderna olika? Den frågan kanske du ställt dig när du provat ett plagg som är tänkt för en person av det andra könet.

I dag är det främst en genusmarkör. Vi ska veta om skjortan, jeansen, kavajen eller jackan är tänkt för en kvinna eller en man, berättar Annamari Vänskä, docent i modevetenskap vid Stockholms universitet.

Annons

Men för att få svaret på varför det blev så en gång i tiden får vi leta oss tillbaka i tiden. Militärerna var oftast högerhänta, och hade därför sin värja eller sabel i högerhanden.

– Då var det lättare att öppna rocken med vänster hand om knapparna var på höger sida, säger Annamari Vänskä.

Man skulle tänka sig att samma princip borde kunna tillämpas på kvinnor, men skillnaden är att överklasskvinnorna inte klädde sig själva.

– De hade någon som klädde dem. Det var lättare för dem när knapparna var på vänster sida, säger Vänske.

I dag finns ingen praktisk anledning till skillnaden. Och Vänske säger att det i asiatiska länder inte är tradition, utan att det rör sig om en västerländsk företeelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons