Annons
Nyheter

Kompromiss klar om telekompaketet

EU-parlamentets envishet gav resultat. Det krävs nu en rättslig prövning innan någon kan stängas av från internet.
Nyheter • Publicerad 5 november 2009

Natten till torsdagen kom EU-parlamentet, EU-kommissionen och EU-ländernas regeringar överens om telekompaketet. Ett gigantiskt lagpaket som ska öka konkurrensen på telekommarknaden och förbättra för konsumenterna, men där stridsfrågan har handlat om rättsskyddet för internetanvändare.

Kompromissen innebär att ingen ska kunna stängas av från internet utan att först ha fått en rättvis rättslig prövning, utom i vissa extremfall där rikets säkerhet står på spel och liknande. Däremot sägs inte att det måste ske en domstolsprövning.

Annons

– Jag är väldigt nöjd och väldigt förvånad över resultatet, säger Piratpartiets Christian Engström till TT.

Hans lackmustest har varit om texten räcker för att stoppa förslag av franskt snitt som tillåter att någon stängs av efter tre varningar.

– Så vitt jag kan bedöma gör den det på ett bra sätt, säger Engström.

Det viktigaste för EU-parlamentets förlikningskommitté, där även Gunnar Hökmark (M), Marita Ulvskog (S), Lena Ek (C) och Eva-Britt Svensson (V) ingår, har varit att kämpa för det lilla ordet "före". EU-parlamentarikerna röstade ju överraskande nej till en uppgörelse i våras just för att de inte anser att det är tillräckligt att kunna överklaga avstängningar i efterhand.

Frågan är extra aktuell eftersom det filas på lagar i Frankrike och Storbritannien för att kunna stänga av personer som laddar ner film och musik olagligt.

Motståndet har varit hårt från flera EU-länder som inte tycker att EU ska lägga sig i deras rättssystem. Den så kallade 138:an har också fått underkänt av parlamentets egna jurister av den orsaken.

– Vi har hittat skrivningar som fungerar med EG-rätten och fungerar med de nationella lagstiftningarna, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) som lett kompromissförhandlingarna.

Nu hänvisas också till rätten till privatliv, vilket ska hindra film- och skivbolag från att automatiskt scanna av internetanvändares aktiviteter.

– Det är ett ytterligare skydd mot massavstängningar, säger Engström.

Nu återstår en omröstning i EU-parlamentet i slutet av november och ett formellt beslut av EU-ländernas regeringar, sedan är telekompaketet i hamn.

EU:s telekompaket

Internetanvändares rättigheter är endast en liten del av telekompaketet. Det innehåller bland mycket annat också:

Rätten att byta operatör inom en arbetsdag och rätt att få behålla sitt telefonnummer när man byter operatör.

Regler om dataskydd, till exempel måste operatörer informera myndigheter och kund om det har skett någon form av intrång.

Bättre tillgång till nödnumret 112.

Större oberoende för nationella tillsynsmyndigheter.

En ny europeisk telekommyndighet inrättas.

EU-parlamentet röstar om kompromissen i slutet av november. Även ministerrådet måste fatta ett formellt beslut.

EU-länderna har 18 månader på sig att införa reglerna i sin lagstiftning när paketet väl trätt i kraft. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons