Annons
Nyheter

Komponent till robotbränsle gömdes bland urin

USA:s flotta har hittat "massiva mängder explosivt material" på en segelbåt som färdades från Iran till krigets Jemen.
I frakten fanns 70 ton ammoniumperklorat, en viktig komponent för att tillverka robotbränsle, gömt bland säckar med gödsel.
Iran/Jemen • Publicerad 15 november 2022
Amerikanska soldater går igenom det stora beslaget på en segelbåt i Omanbukten.
Amerikanska soldater går igenom det stora beslaget på en segelbåt i Omanbukten.Foto: USA:s marinkår/AP/TT
Marinkårssoldater lastar säckar med gödsel och ammoniumperklorat från durken på den stoppade segelbåten.
Marinkårssoldater lastar säckar med gödsel och ammoniumperklorat från durken på den stoppade segelbåten.Foto: USA:s marinkår/AP/TT

– Den olagliga transporten av vapen från Iran till Jemen leder till instabilitet och våld, säger en talesperson för den amerikanska flottan.

Enligt USA:s marinkår skulle den beslagtagna mängden ammoniumperklorat räcka för att ge bränsle till ett tiotal medeldistansrobotar. Jemens Iranstödda Huthirebeller har använt just medeldistansrobotar för att attackera styrkor som är allierade med landets internationellt erkända regering och den Saudiledda koalition som stödjer regeringen i Sana.

Ingrediens i sprängämnen

Annons

Beslaget sker parallellt med förnyade iranska hot mot Saudiarabien, USA och flera andra länder i samband de pågående landsomfattande protesterna i Iran. Teheran hävdar att utländska makter eldar på protestvågen, där demonstranter manar till ett slut på landets hårdföra religiösa diktatur.

Varken Huthirebellerna eller Iran har kommenterat uppgifterna om beslaget, som gömdes i en transport med 100 ton urea – också kallat urinämne eller karbamid, ett kvävehaltigt ämne som finns naturligt i urin. Urea kan användas som gödsel, men även för att tillverka sprängämnen.

Humanitär katastrof

Fartyget som fraktade transporten – en så kallad dhow, en traditionell segelbåt i trä – stoppades i Omanbukten vid Persiska vikens mynning den 8 november. Båten sänktes av den amerikanska flottan i söndags.

Sedan 2014 förbjuder ett FN-embargo vapentransporter till Huthirebellerna, men Iran har upprepade gånger anklagats för att skeppa vapen och materiel till rörelsen.

Fler än 150 000 människor har sedan 2014 dödats i kriget mellan de Iranstödda Huthirebellerna och den Saudiledda koalitionen i Jemen. En FN-förmedlad vapenvila ledde i april till en nedtrappning i våldet, men avtalet löpte ut i början av oktober och stridigheterna fortsätter. Kriget i Jemen har skapat vad FN beskriver som världens just nu värsta humanitära kris.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons