Annons
Nyheter

Kompass ny bas för biståndsorganisation

Bistånd • Publicerad 25 april 2021
Anders Kompass fortsätter arbeta humanitärt, nu med IM.
Anders Kompass fortsätter arbeta humanitärt, nu med IM.Foto: Malin Kihlström/IM. Pressbild.

Anders Kompass har utnämnts till nationell ordförande för biståndsorganisationen Individuell människohjälp (IM). Han efterträder Lave Beck Friis.

Anders Kompass, som nu gått i pension, är mest känd för sitt arbete på FN. När han 2014 slog larm om sexuella övergrepp på minderåriga pojkar i Centralafrikanska republiken, begångna av soldater kopplade till FN, blev han först avstängd från sin arbetsplats. Efter en extern utredning kom däremot ett internationellt erkännande och Kompass hyllades som visselblåsare.

"Det skakar mig fortfarande när jag tänker på det, att några kunde se detta och välja att titta bort. Jag kommer nog aldrig över det. Och jag tror att det är viktigt att man aldrig slutar att förfasas över övergrepp som sker", säger Anders Kompass enligt ett pressmeddelande från IM.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons