Annons
Nyheter

Kommunen kritisk mot nazisttillstånd

Beskedet att nazister får demonstrera i Jönköping på första maj upprör kommunledningen som inte anser sig ha fått säga sitt.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2014
Foto: Conny SillÃn / TT

Polisen medger att en miss inträffat men säger att beslutet ändå hade blivit detsamma.

När nazistiska Svenskarnas parti (SvP) demonstrerade på första maj i fjol krävdes en stor polisinsats för att hålla ordning i Jönköping dit även motdemonstranter tagit sig. SvP har fått tillstånd för en ny demonstration i år vilket kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) kritiserar.

Annons

– De är inte på något sätt välkomna här, Svenskarnas parti eller våldsamma motdemonstranter, säger han till TT.

Ett möte inför första maj mellan polis och politiker var planerat till måndagseftermiddagen, men redan i fredags rapporterade lokala medier att tillstånd utfärdats. Kommunens ledningsutskott har nu beslutat att överklaga polisens beslut. Green säger att alla har rätt att demonstrera men att hänsyn till Jönköpingsbornas trygghet också måste tas.

Mats Rosenqvist, chef för brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen, beskriver det som en "miss" att beslutet utfärdades innan mötet hölls och polisen har vid måndagens möte bett om ursäkt för att kommunen inte först fick komma till tals.

– Sedan kan jag säga att det väl i och för sig inte hade påverkat beslutet – det måste vi vara tydliga med, säger Rosenqvist till TT.

Det hände i fjol

När nazistiska Svenskarnas parti (SvP) i fjol demonstrerade i Jönköping uppstod oroligheter i samband med demonstrationen och flera personer fick föras till sjukhus. Sten kastades och bilar sattes i brand. Åtta personer greps och ett 30-tal omhändertogs, misstankarna gällde då bland annat våld mot tjänsteman, skadegörelse, våldsamt motstånd och flera fall av misshandel.

SvP har fått tillstånd att demonstrera på samma tid och plats i år. Polisen väntar sig "ett likartat scenario som förra året".

Tre andra demonstrationer har fått tillstånd att demonstrera på första maj i Jönköping.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons