Annons
Nyheter

Kommunen kritiseras efter barnadråp

Vård • Publicerad 19 april 2021
Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren, rapporterar Södermanlands Nyheter.

– Vi har börjat titta på Ivo:s kritik och utifrån den ska vi göra en handlingsplan och förbereda ett svar utifrån de påpekanden vi fått. Kritik från Ivo är ett lärande, säger Katarina Haddon till tidningen.

Annons

I september i fjol dömdes en kvinna för dråp. Detta efter att hennes barn hittats död i en lägenhet i centrala Oxelösund ett par månader tidigare. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Nu har Ivo granskat kommunens agerande i ärendet och konstaterat flera brister, skriver SN. Det rör sig bland annat om hanteringen av de orosanmälningar som kommit in, samt det beslut som togs utifrån dessa. Vård- och omsorgsnämnden ansåg inte att kvinnans barn var i behov av omedelbart skydd.

Vidare påpekas att tillräckligt underlag inte har inhämtats i ärendet, att utredningarna inte hanterats skyndsamt och att kommunen lämnat felaktiga uppgifter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons