Annons
Nyheter

Kommunanställd dömd för att ha länsat åldringars bankkonton

En kommunanställd kvinna i Sjuhärad har dömts för förskringring och trolöshet mot huvudman.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2010

Detta sedan hon gömt en obetald hyresskuld i kommunens datasystem och tagit hundratusentals kronor från två åldringar som hon var god man åt.

Straffet blev villkorlig dom.

Annons

För några år sedan bodde kvinnan i en kommunägd lägenhet, men fick problem med privatekonomin och slutade betala hyran flera månader innan hon flyttade därifrån. Hyresskulden på 28 000 kronor lyckades hon gömma undan i datasystemet, eftersom det var hon själv som arbetade med att skicka ut hyresavier, påminnelser och inkassokrav till kommunens hyresgäster.

Vidare var hon god man för flera åldringar från vars konton det försvann stora summor. Från en kvinna försvann 169 000 kronor och från en annan 24 500. En del av dessa pengar betalade hon tillbaka när oegentligheterna uppdagades i början av 2008. Kvinnan förlorade därefter både jobbet och uppdragen som god man.

Borås tingsrätt avstod från att kräva henne på böter eftersom hon har betungande skadestånd att betala med tanke på sin dåliga ekonomi. Till de båda åldringarna ska hon betala tillbaka sammanlagt 106 000 kronor och till sin forna arbetsgivare de obetalda hyrorna på 28 000 kronor.

Kvinnan erkände vid rättegången i stort sett det mesta hon anklagades för.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons