Annons
Nyheter

Kokaindömd släpps av hovrätten

En 41-årig man som dömdes till 18 års fängelse i en stor kokainhärva, har släppts av hovrätten, skriver dn.se.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2014

41-åringen som dömdes till 18 års fängelse i en stor kokainhärva, har släppts av hovrätten, skriver dn.se. Det tyder på att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten av huvudmannens inblandning.

Svea hovrätt bekräftar för TT att 41-åringen har släppts, men att de andra två häktade sitter kvar. Rättegången avslutades 25 april och dom kommer 26 juni.

Annons

Han greps i Colombia 2010.

Rättegångarna i både tingsrätten och hovrätten har varit turbulenta med bråk mellan de åtalades försvarare och åklagarna. Advokaterna har kommit med anklagelser om tjänstefel, mened och grov stöld. De har hävdat att de undanhållits uppgifter men också att det hade presenterats felaktiga uppgifter inför domstolen.

I hovrätten har mycket av turbulensen gällt att två män i USA erkänt att det var deras knarkleverans som beslagtogs på en båt i Karibiska havet sommaren 2009. I tingsrätten dömdes 41-åringen och hans utpekade kumpaner som mottagare av lasten.

Tingsrätten slog fast att en liga, med 41-åringen som huvudman, under fem år smugglade och försökte smuggla stora mängder kokain från Sydamerika till Europa.

Andremannen skulle ha seglat ensam med kokainet över Atlanten.

De båda dömdes bland annat för tre fullbordade grova narkotikabrott: 2006, 2008 och 2010.

I det sista fallet greps ensamseglaren av franska tulltjänstemän på Karibiska havet med över ett ton kokain ombord, med ett uppskattat gatuvärde på omkring en miljard kronor.

Utöver de två männen dömdes fem andra personer för att ha hjälpt till på olika sätt.

Domen överklagades till hovrätten som nu alltså släppt 41-åringen.

Han har suttit i fängelse flera gånger, dömd för bland annat grova bankrån.

Tre gånger har han fritagits under spektakulära former. Första gången fritogs han från en anstalt. Andra gången fritogs han vid en hovrättsförhandling. Tredje gången fritogs han i samband med en permission. 2004 lämnade han landet, men enligt uppgifter ska polisen ha haft fortsatt koll på honom. I december 2010 greps han i Colombia, misstänkt för de narkotikabrott som hovrätten ska ta ställning till om han ska dömas för eller inte.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons