Nyheter

"Kobane överlever inte länge till"

Flygbombningar uppges i alla fall tillfälligt bromsa in jihadistgruppen Islamiska statens (IS) avancemang i belägrade Kobane.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2014
Foto: 

Men i staden rasar våldsamma gatustrider och desperationen växer i takt med sinande ammunition.

I veckor har den huvudsakligen kurdiska staden, som på arabiska heter Ayn al-Arab, belägrats av IS-styrkor och en kurdisk volontär i Kobane vittnar om hårda gatustrider mellan kurdiska YPG-styrkor och IS, även kallad Isis.

– Jag kan inte säga om Isis reträtt var taktisk eller verklig men strider pågår i västra Kobane så jag tror fortfarande att de är där, säger han i telefon till TT.

Under samtalet beskriver volontären, som TT inte namnger av säkerhetsskäl, hur först en och sedan en till flygbombning kastat upp stora rökmoln där han är.

Den USA-ledda koalitionen säger sig ha bombat IS minst sex gånger kring Kobane på två dagar. I ett uttalande till TT välkomnar YPG-talesmannen Redur Xelil upptrappningen, men säger att det inte räcker och varnar att ammunitionen sinar.

Olika strategier

Att koalitionen, till skillnad från i Irak, inte hindrade IS från att ta sig in i Kobane handlar om att USA inte har samma strategi i Syrien, enligt uppgifter i amerikanska medier. I Irak, där USA samarbetar med regeringen, är målet att slå tillbaka IS. I Syrien är det att försvaga gruppen genom att angripa ledare och infrastruktur.

– Vi försöker inte ta ifrån dem landområden (i Syrien). Vi försöker ta ifrån dem kapacitet, säger en anonym tjänsteman till tidningen Wall Street Journal.

Kurder stoppas

Hotet mot Kobane har utlöst prokurdiska protester i en rad länder. I Turkiet har minst 14 människor dödats och tiotals skadats sedan i tisdags, enligt nyhetsbyrån AFP. Regeringen i Ankara anklagas för att förhindra kraftigare ingripande mot IS och för att hindra kurder från att ta sig över gränsen för att försvara Kobane. Kurdiska styrkor står redo att bege sig till Kobane, säger syriske kurdledaren Salih Muslim enligt turkiska Hurriyet.

– Men vi måste använda turkiskt territorium för att de ska ta sig till Kobane.

I Kobane växer desperationen – staden överlever inte länge till utan hjälp utifrån, säger Idriss Nassan, tjänsteman i lokala regeringen i telefon till TT.

– Om IS tar över Kobane kommer det vara en massaker med dödande, våldtäkter och halshuggningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.