Knölval simmar rekordlång sträcka
Det nya rekordet innehas av en knölvalshona som simmat över 10 000 kilometer mellan Atlantanen och Indiska oceanen.
Honan noterades för första gången 1999 utanför Brasiliens kust där forskare tog hudprover för att använda vid DNA-studier, samt fotograferade hennes stjärtfena för att kunna identifiera henne på avstånd vid ett senare tillfälle. Knölvalarnas stjärtfenor har mönster som är lika individuella som fingeravtryck.
Två år senare, 2001, fotograferades hon på nytt – av en turist i en båt utanför Madagaskars kust i Indiska oceanen.
Nytt flyttrekord
Nu har forskarna, som publicerar sina rön i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters, mätt avståndet mellan de två punkterna och kommit fram till att det kortaste avståndet, via Afrikas sydspets, är 9 800 kilometer, eller ungefär en fjärdedel av avståndet runt hela jordklotet.
Men det räcker inte med det. Kustvattnen utanför Brasilien och Madagaskar är knölvalarnas kalvnings- och parningsområden. Där tillbringar de vintermånaderna, innan de simmar ner till vattnen runt Antarktis för att äta upp sig under södra halvklotets sommar.
Besök i Antarktis
Det betyder att knölvalshonan sannolikt inte färdats direkt mellan Brasilien och Antarktis. Troligen har hon gjort en längre avstickare till Antarktis däremellan – vilket betyder att hon vandrat långt över 10 000 kilometer under simfärden.
Varför hon bytt vinterområde är oklart, eftersom knölvalshonor normalt brukar vara trogna sin födelseplats. Uppenbart är att knölvalarnas rörelsemönster i oceanerna inte är så tydligt som man hittills trott.
En orsak kan vara att knölvalen har ökat kraftigt i antal de senaste åren, efter valfångstförbudets införande. Ökad täthet kan ha lett till ökad konkurrens om utrymmet och påverkat djurens flyttvägar.