Annons
Nyheter

Duda omvald – men Trzaskowski kallas segrare

Andrzej Duda vann presidentvalet i Polen. Men experter är ändå imponerade av att oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski sånär rådde på den sittande presidenten.
Polen • Publicerad 13 juli 2020
Rafal Trzaskowski gör segertecknet på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.
Rafal Trzaskowski gör segertecknet på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.Foto: Petr David Josek/AP
Den sittande presidenten Andrzej Duda vann Polens presidentval mycket knappt.
Den sittande presidenten Andrzej Duda vann Polens presidentval mycket knappt.Foto: Czarek Sokolowski/AP

– Segermarginalen är väldigt liten, säger Kazimierz Kik, statsvetare vid ett universitet i Kielce.

– President Duda vann valet, men den stora framgången är Rafal Trzaskowskis, tillägger Kik enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Båda experterna framhåller det anmärkningsvärda i att oppositionskandidaten kom så nära seger. Under valrörelsen användes bland annat landets partikontrollerade radio och tv för att, som Peter Johnsson beskriver det, "nästan föra en hetskampanj" mot Trzaskowski.

– Trzaskowski hade inte bara sin motkandidat mot sig, utan även en stor del av statsapparaten. Trots detta lyckas han mobilisera nästan 10 miljoner väljare. Det är en rörelse som är ganska massiv om man kan mobilisera den ifall det kommer förslag om exempelvis skärpning av abortlagstiftningen, säger Peter Johnsson till TT.

Det mycket jämna resultatet befaras leda till ytterligare motsättningar i landet.

– Politiker från oppositionen pratar redan om att det är en skandal, säger Peter Johnsson, som är författare och Polenexpert.

Små saker

Redan innan valet talades det om utlandsrösternas betydelse och nu pekar mycket mot att små saker gjorde stor skillnad i valet där Andrzej Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), enligt de siffror som redovisats officiellt fick 51,2 procent av rösterna. Kritik från oppositionen har redan riktas mot hur utlandsröstningen gått till – där en stor del av de hundratusentals utlandsröstarna inte ska haft möjlighet att rösta.

– Förmodligen har kanske 100 000 av de som skulle rösta utomlands inte fått sina röstkort i tid, så skillnaden skulle kunna vara ännu mindre, säger Peter Johnsson, och menar att det kan leda till protester.

Men han poängterar att det inte kommer att kunna kullkasta valresultatet.

Splittrat land

Valresultatet visar på splittringen i Polen och motsättningarna mellan stad och landsbygd. Oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski, från mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), vann klart i städerna medan Andrzej Duda gick som starkast på landsbygden. Rafal Trzaskowski fick bland annat över 70 procent av rösterna i Poznan och ett stöd på över 60 procent i Warszawa.

– Motsättningarna mellan stad och land har nästan skärpts i och med valutgången. Och där finns miljoner människor att mobilisera för protestaktioner om nu Lag och rättvisa går vidare med att attackera medier och det kommunala självstyret, säger Peter Johnsson.

PIS arbetar för en centralisering av makten i landet, vilket minskar det kommunala självstyret. Det kan ge upphov till nya konflikter, speciellt i de liberala storstäderna, menar Johnsson.

Frostiga EU-relationer

Annons

Med Andrzej Duda som fortsatt president pekar mycket på att Polens politiska utveckling kommer att fortsätta i en tidigare utstakad riktning med bland annat fortsatt ansträngda relationer med EU.

– Polen i dag är inget fullvärdigt demokratiskt land, rättssystemet är i stora delar satt ur spel och public service finns inte. Och det här kommer naturligtvis fortsätta, säger Johnsson.

Fakta: Andrzej Duda

48-årig jurist, som sedan 2015 är Polens president. Står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Duda är född i Kraków och har en doktorsexamen i juridik från Jagellonska universitetet. Då PIS kom till makten första gången 2005 utsågs han till vice justitieminister, och 2008 började han arbeta i den dåvarande presidenten Lech Kaczynskis (PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis numera dödee tvillingbror) stab.

Valdes in i sejmen 2011 och tog plats i Europaparlamentet 2014. För en bredare allmänhet blev Duda bekant först då Jaroslaw Kaczynski utsåg honom till partiets kandidat inför presidentvalet i maj 2015, som han gick segrande ur. Sedan dess har han gjort sig känd för att utan invändningar vinka igenom de flesta av de lagar som klubbats av den PIS-kontrollerade sejmen, parlamentets underhus.

Duda har propagerat för en skärpning av Polens abortlagar, som redan är bland de hårdaste i Europa. Han har också liknat "hbtq-ideologi" vid kommunism. Han har samtidigt vunnit popularitet för de PIS-satsningar på barnbidrag och sänkt pensionsålder som genomförts under hans tid vid makten.

Utrikespolitiskt har presidenten aktivt försökt stärka landets relation till Nato och USA. I juni besökte han president Donald Trump i Vita huset, som första utländska ledare sedan coronapandemin började.

Källa: AFP

Fakta: Andrzej Duda

48-årig doktor i statsvetenskap, som utmanade Andrzej Duda om presidentposten. Borgmästare i Warszawa. Tillhör liberalkonservativa oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Trzaskowski växte upp i den polska huvudstaden, som son till den välkände jazzpionjären Andrzej Trzaskowski. Inledde sin politiska karriär som volontär 1989, året då Berlinmuren revs och Polen höll sitt första fria parlamentsval, som ofta ses som en startpunkt för kommunismens fall.

Doktorerat om EU:s institutioner vid Warszawas universitet. Även studerat i Oxford, Paris och på College of Europe utanför Warszawa. Talar engelska, franska, italienska, ryska och spanska.

Tog 2009 plats som ledamot i Europaparlamentet. 2013 blev han teknikminister och senare vice utrikesminister i dåvarande premiärministern Donald Tusks (senare ordförande för Europeiska rådet) regering.

Valdes 2018 till borgmästare i Warszawa. Kritiker anser att han inte har gjort tillräckligt mycket under sin tid vid makten, medan anhängare hyllar hans liberala syn i hbtq-frågor. Trzaskowski stödjer bland annat partnerskap för samkönade par, något som för närvarande är förbjudet i det katolskt präglade Polen.

Har under valrörelsen uppmärksammats i polsk public service-tv för att ha lyft frågan om kompensation till judar vars familjer fick tillgångar konfiskerade under andra världskriget och Förintelsen. Polen är det enda EU-land som inte lagstiftat om detta, men PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt att Trzaskowskis hållning är ett tecken på att han vare sig har "polsk själ eller polskt hjärta".

Källa: AFP, Reuters

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons