Annons
Nyheter

Varning för stora förändringar av EU-regler

Meningarna går isär i EU när det gäller hur man bäst svarar på USA:s gigantiska stödpaket till grön omställning.
Sveriges regering varnar för dramatiska förändringar vad gäller regler om statsstöd i EU-länder.
– Det kan få konsekvenser för den inre marknaden, säger utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).
EU • Publicerad 7 februari 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch och utrikeshandelsminister Johan Forssell tar emot den franske ministern Roland Lescure till ett informellt ministermöte på Scandinavian XPO, intill Arlanda flygplats.
Energi- och näringsminister Ebba Busch och utrikeshandelsminister Johan Forssell tar emot den franske ministern Roland Lescure till ett informellt ministermöte på Scandinavian XPO, intill Arlanda flygplats.Foto: Pontus Lundahl / TT

EU-kommissionens presenterade så sent som i förra veckan ett förslag på ett svar på Bidenregeringens storsatsning med subventioner och skattelättnader till gröna investeringar från i höstas – med det något vilseledande namnet Inflation Reduction Act (IRA).

Förslaget på svar från Bryssel splittrar dock EU-regeringarna i olika läger. Vissa vill se ett snabbt svar med ungefär samma mynt. Andra vill skifta fokus och varnar för negativa konsekvenser.

Annons

Sverige är just nu ordförandeland och har därför ett stort ansvar för att få ihop EU-länderna i en uppgörelse.

"Måste hantera denna fråga"

– Dagens diskussioner visar att det finns en gemensam syn på att EU på något sätt måste hantera denna fråga, säger Johan Forssell på en presskonferens efter ett informellt EU-ministermöte om frågan på ett hotell utanför Arlanda flygplats.

Han välkomnar till att börja med USA:s storsatsning på grön omställning – 369 miljarder dollar på tio år. Men han beskriver det samtidigt som åtgärder som strider mot WTO-reglerna.

Svaret från kommissionen skissar på mjukare regler för statsstöd och gemensam finansiering när det gäller gröna investeringar. Forssell välkomnar detta som utgångspunkt för diskussion. Men han varnar också för vad han kallar "väldigt dramatiska och snabba förändringar".

– Det gäller till exempel EU-reglerna om statsstöd. Det är ett regelverk som har tjänat Europa väl i många år, i många årtionden. Det är en stor sak att ändra det. Det kan också få konsekvenser för den inre marknaden, säger han.

– Vi vill ha en situation där vi stärker den inre marknaden, inte en där vi riskerar att länderna på den inre marknaden får helt olika förutsättningar. Det vore uppenbart dåligt, tillägger han.

Han efterlyser i samma andetag mer fokus på EU:s långsiktiga konkurrenskraft, frihandel, satsningar på forskning och utveckling och en stärkt inre marknad med mindre regelbörda för företagen.

Vill se mer analys

Ett EU-svar på Bidenregeringens IRA ser Forssell som självklart – men troligen först senare i vår.

– Man ska komma ihåg att EU är expert att hitta lösningar som kanske inte alla älskar, men som alla kan acceptera ändå, säger Forssell.

Och han vill se mer diskussion och analys innan EU sätter ned foten. Det kan räcka med tillfälliga undantag i stället för permanenta regelförändringar, tror han. Och han vill varken sätta någon prislapp på paketet eller peka ut exakt vilka regler som ska justeras.

Annons

– Vi ser att det finns tid. Det viktiga är att det blir bra snarare än att det går fort och blir fel. Men vi hör ju andra medlemsländer som tycker att det är väldigt bråttom, så även det är en förhandlingsfråga, säger han.

"Alltid lite för mycket statsstöd"

Företrädare för små EU-länder, med begränsade resurser, är på mötet tydligt oroade över att EU-kommissionens förslag öppnar slussarna för mer statsstöd.

– För små länder är det alltid lite för mycket statsstöd. Det innebär att större länder kan stödja sina företag och att våra företag tappar i konkurrenskraft, säger Sandra Särav, vice statssekreterare i Estland.

Roland Lescure, fransk minister med ansvar för industrifrågor, tillhör dem som vill se ett snabbt svar från EU.

– Vi pratar mycket om dollar och euro, men jag tror den främsta fördelen USA har med IRA är att det är enkelt, snabbt och effektivt. Så EU:s stödåtgärder måste också vara enkla, snabba och effektiva, säger han.

Han tillägger att det på längre sikt även behövs en ny fondstruktur för att säkra pengar till grön omställning i EU. Han tror att Europeiska investeringsbanken (EIB) skulle kunna användas för det, möjligen med nya finansiella garantier från medlemsländerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons