Nyheter

Klartecken för torsk på tallriken

Det är nu grönt ljus att äta torsk fiskad i Barents hav.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2009
Foto: Scanpix

I Östersjön byter torsken i östra delen av innanhavet från rödlistad till gullistad (gullistningen markeras av WWF med ett Tänk efter!). Det framgår av Världsnaturfondens nya upplaga av Fiskguiden.

Enligt WWF är det den fleråriga konsumentbojkotten av torsk som gett positiva resultat för både fisket i Barents hav och Östersjön.

För första gången sedan Fiskguiden introducerades ser WWF positiva och viktiga förändringar för torsken, men organisationen manar ändå till försiktighet med den nu gulmarkerade Östersjötorsken, från beståndet öster om Bornholm. Torsk från det västra beståndet, i Västerhavet, bör fortfarande stanna i havet anser WWF.

En annan art vars situation har förbättras är rödspätta, som gått från rött till gult ljus, vilket innebär att man kan äta den men bör se upp med om den är fiskad med så kallad bomtrål.

Kolja har gått från gult till grönt och detsamma gäller makrill.

Under WWF:s röda rubrik – Låt bli! – finns fortfarande bland annat blåfenad tonfisk, tropiska räkor, vildfångad lax, hälleflundra och ål.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.