Annons
Nyheter

Dom om abortpiller överklagas av USA:s regering

Ett domstolsförbud mot ett abortpiller i USA har stoppats i högre instans.
Men USA:s regering överklagar det nya domslutet eftersom domen innebär begränsningar av pillrets användning.
USA • Publicerad 13 april 2023
Människor demonstrerar utanför den domstol i Potter County, Texas, där det fattades beslut om att förbjuda landets vanligaste abortpiller. Arkivbild.
Människor demonstrerar utanför den domstol i Potter County, Texas, där det fattades beslut om att förbjuda landets vanligaste abortpiller. Arkivbild.Foto: Justin Rex/AP/TT

Två av tre domare i en federal appellationsdomstol i New Orleans röstade för att delvis häva ett förbud som förra veckan utfärdades av en konservativ domare i en distriktsdomstol i Texas.

Abortmedlet – som i USA bland annat går under beteckningen mifepristone – får nu förskrivas av läkare i fortsättningen i enlighet med det klartecken som läkemedelsmyndigheten FDA gav år 2000.

Vissa inskränkningar

Annons

New Orleans-domslutet innebär dock vissa begränsningar. Läkemedlet bara får skrivas ut för att användas under graviditetens första sju veckor, i stället för upp till tio som det har varit hittills. Det får inte heller förskrivas på distans för leverans per post.

Beskedet från appellationsdomstolen väckte starkt missnöje hos USA:s regering som omedelbart meddelade att domen ska överklagas.

– Vi kommer att ansöka om ett akut uppskov hos Högsta domstolen för att försvara amerikaners rätt till säker och effektiv reproduktiv hälsa, säger justitieminister Merrick Garland.

Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre är också tydlig med presidentens åsikt i den djupt polariserande frågan:

– Vi är säkra på att lagen är på vår sida och att vi kommer att segra.

Domare i Texas förbjöd

Striden gäller ett abortpiller som länge har varit tillåtet, och frågan fick stort genomslag när Texas-domaren i fastslog förbudet mot mifepristone. Det har inte skett tidigare att en distriktsdomare har upphävt FDA:s godkännande av ett läkemedel.

Fallet togs upp sedan organiserade abortmotståndare lämnat in en stämning för att försöka få till ett förbud. Samma grupp var drivande i den rättsprocess som slutade med att Högsta domstolen förra året rev upp den federala aborträtten.

Men flera rättsliga processer pågår parallellt om medlet. Kort efter beslutet i Texas kom ett motsatt beslut från en distriktsdomare i delstaten Washington, där fortsatt tillgång till läkemedlet beordrades för 17 amerikanska delstater.

Fakta: Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är medlet mifepristone, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepristone, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder världen över för att avbryta graviditeter, däribland Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons