Annons
Nyheter

Klart för Kroatien som euroland

En kuna är lika mycket som 100 lipa. Men snart också ett minne blott.
Från den 1 januari blir Kroatien nästa land att anta euron som officiell valuta.
EU • Publicerad 12 juli 2022
Kroatien blev EU-medlem den 1 juli 2013. Från den 1 januari 2023 ingår man även i eurozonen. Arkivfoto.
Kroatien blev EU-medlem den 1 juli 2013. Från den 1 januari 2023 ingår man även i eurozonen. Arkivfoto.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Det slutliga klartecknet gavs när finansminister Zdravko Maric mötte sina EU-kollegor vid ett ministermöte i Bryssel på tisdagen. Därmed kan EU:s senaste nya medlemsland nu ladda för att också bli eurozonens senaste nytillskott. Kroatien blev medlem i EU den 1 juli 2013.

– Det här är en historisk dag för Kroatien. Men jag tror också att det är en stor dag för EU. Det är en tydlig signal om att den europeiska integrationen fortfarande pågår, trots alla utmaningar vi står inför, säger Maric på en presskonferens i Bryssel.

Ökar inflation?

Annons

Även Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde är nöjd.

– Att gå från 19 till 20 medlemmar handlar inte bara om siffror, utan är också ett bevis för att vi är starkare tillsammans. Ni har gjort allt det hårda arbetet. Jag vet att det här är en underbar klubb att vara med i, men det kräver också engagemang och fortsatt respekt för reglerna, säger Lagarde.

I en förhandsintervju med nyhetssajten Politico Europe uttrycker den kroatiske finansministern samtidigt en viss oro för att euroinförandet ska spä på inflationen. Kroatiska utredningar har visat att tidigare införanden i andra nya euroländer ökade priserna där med mellan 0,2 och 0,4 procent, som följd av att priserna oftast avrundades uppåt när de skulle sättas i den nya valutan.

– Men i slutändan ser vi ändå att eurofördelarna är mycket större och mer långsiktiga än kostnaderna, säger Maric till Politico.

Rent praktiskt införs valutan från den 1 januari 2023.

Stöd till Ukraina

På tisdagens finansministermöte godkände EU-länderna även det senaste ekonomiska stödet till Ukraina, på en miljard euro.

Ministerrådets nya ordförandeland Tjeckien konstaterar att man också lär återkomma till frågan under hösten.

– Det här är vårt moraliska ansvar. De här frågorna kommer att ligga på bordet vid alla finansministermöten, lovar Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura.

Fakta: Valutor i EU

Tolv länder fanns med när euron infördes som fysisk valuta från den 1 januari 2002: Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike.

Sedan dess har ytterligare sju länder tillkommit: Slovenien (2007), Cypern och Malta (2008), Slovakien (2009), Estland (2011), Lettland (2014) och Litauen (2015).

Från den 1 januari 2023 tillkommer även Kroatien.

Bulgarien och Rumänien vill anta euron, men har ännu inte fått klartecken från övriga EU. Sverige, Polen, Tjeckien och Ungern har i nuläget inga europlaner, även om de enligt EU:s regler förväntas bli en del av eurozonen någon gång i framtiden. Danmark har i sin tur ett formellt undantag från eurosamarbetet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons