Annons
Nyheter

Kinas taikonauter dockar med rymdstation

Den kinesiska rymdfarkost som sköts upp under tisdagsmorgonen har dockat med rymdstationen Tiangong. Det uppger statliga kinesiska medier.
De tre besättningsmedlemmarna ska enligt planerna stanna i tre månader ombord på stationen innan de återvänder till jorden.
Kina • Publicerad 17 juni 2021
Raketen lämnar sin avfyrningsramp på väg upp mot rymden.
Raketen lämnar sin avfyrningsramp på väg upp mot rymden.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Uppskjutningen av rymdfarkosten Shenzhou-12 skedde från Gansuprovinsen i nordvästra delen av landet strax före klockan 03.30 svensk tid – och vid 10-tiden svensk tid dockade enligt kinesiska statliga medier farkosten med rymdstationen Tiangong.

Rymdfärden är Kinas första bemannade på fem år.

Annons

De tre taikonauterna – som kinesiska rymdfarare kallas – är Nie Haisheng, 56, Liu Boming, 54 och Tang Hongbo, 45.

De tre taikonauterna ska arbeta och bo ombord på cylinderformade Tianhe – den första av tre moduler i stationen – i tre månader, i ett utrymme 16,6 meter långt och med 4,2 meter i diameter.

– Arbetet de ska utföra är inte banbrytande eller speciellt i sig. De ska sätta ihop, eftermontera och förbereda modulen för formell verksamhet om ett och ett halvt år. Det är ett bygguppdrag, på sätt och vis, beskrev rymdforskaren Brad Tucker uppdraget för TT inför uppskjutningen.

Uppdraget är det tredje av elva – varav fyra bemannade – som behövs för att färdigställa Kinas rymdstation.

Rymdstationen är en av många kinesiska projekt i rymden. Man har tidigare landat sonder på Mars och månen. Rymdstationen kommer att ge Kina en permanent närvaro i rymden när den är färdigställd. Landet har inte tillgång till den större Internationella rymdstationen ISS, då amerikanska rymdstyrelsen Nasa är förbjudet från att samarbeta med Kina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons