Nyheter

Kinas andra månfarkost uppe

Kina sköt på fredagen upp sin andra månfarkost, Chang'e 2.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010
Foto: 

Därmed stärkte de sin position som rymdutforskare som kanske också, så småningom, kan låta en människa landa på månen.

Rymdsonden lyfte från en bas i sydvästprovinsen Sichuan samtidigt som kineserna firade folkrepublikens 61-årsdag.

Chang'e väntas flyga så nära månen som 15 kilometer och testa teknik och färdigheter inför den obemannade månlandning som Kina planerar till ungefär 2013.

Landets första månfarkost Chang'e 1 steg mot himlen den 24 oktober 2007 som en signal om Pekingregeringens allt större ambitioner i rymden och i kapplöpningen med de asiatiska rivalerna Japan och Indien om utforskande av månen.

Månsonderna, uppkallade efter den kinesiska gudinna som enligt legenden flög till månen, är första steget i Kinas månprogram. Sedan sonderna följts av den planerade obemannade landningen ska enligt planerna en bemannad månresa genomföras omkring 2025–2030.

Kina anses ha ambitionen att etablera sig som en rymdmakt jämförbar med USA och Ryssland. Men sedan landet 2007 sköt ner en av sina egna vädersatelliter med en markbaserad robot har landets rymdprogram också väckt farhågor för en kommande rymdkapprustning med USA och andra stormakter.

2003 blev Kina världens tredje nation att sända upp en människa i rymden då Yang Liwei sköts upp med enmansfarkosten Shenzhou-5. 2005 sändes två kineser upp i omloppsbana runt jorden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.