Annons
Nyheter

Kina upprörs av USA-fartyg i Taiwansundet

Kina/Taiwan • Publicerad 10 september 2023
Ett amerikanskt stridsfartyg på rutinuppdrag i Taiwansundet i våras. Arkivbild.
Ett amerikanskt stridsfartyg på rutinuppdrag i Taiwansundet i våras. Arkivbild.Foto: US Navy/AP/TT

Kina höjer rösten efter att två stridsfartyg – ett amerikanskt och ett kanadensiskt – seglat genom det smala Taiwansundet, som skiljer Fastlandskina från det självstyrande Taiwan. I ett skarpt uttalande meddelar kinesiska militären att man står i höjd beredskap för att “skydda den nationella suveräniteten och säkerheten”.

Liknande passager sker regelbundet och betraktas av Peking som provokationer. Havsrätten tillåter genomseglingar i internationellt vatten, men Kina anser sig ha rätt till både sundet och själva Taiwan.

Annons

I juni gensköts ett amerikanskt krigsfartyg av ett kinesiskt och tvingades sakta ner för att undvika en kollision. Även den gången färdades USA-fartyget i konvoj med ett kanadensiskt fartyg.

Kina har det senaste åren ökat trycket på Taiwan, med upprepade hot och kinesiska stridsflygplan som flyger mot ön. I våras hölls en stor militärövning i Taiwansundet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons