Nyheter

Kina stödjer Kim Jong-Un

Kina har en nyckelroll för vad som händer efter Kim Jong-Ils död. Nordkoreas främsta allierade väntas ge sitt fulla stöd till den nye ledaren för att undvika kaos i grannlandet.
Nyheter • Publicerad 19 december 2011

Bara timmar efter nyheten om att Nordkoreas diktator Kim Jong-Il dött uttryckte Kinas regering sitt deltagande i sorgen och framhöll att man ser fram mot fortsatta goda relationer mellan länderna.

– Ledarna i Peking väntas ge Kim Jong-Ils efterträdare, Kim Jong-Un, sitt fulla stöd. De är mycket måna om att behålla stabiliteten i regionen och att undvika en politisk kollaps i Nordkorea, säger Joseph Cheng Yu-shek, professor i statsvetenskap vid City University i Hongkong.

Nära allierad

Kina är Nordkoreas närmaste bundsförvant och har länge stött det isolerande landet både politiskt och ekonomiskt. Maktskiftet är en politiskt laddad fråga och Kina är ett av de länder som har mest att förlora på ökad oro i regionen.

– Kina kommer att med mjuka medel fortsätta att övertala Nordkorea att genomföra ekonomiska reformer och öppna sig mot omvärlden, säger Joseph Cheng Yu-shek.

Victor Teo, biträdande professor i internationella relationer vid Hong Kong University, tror också att ledarna i Peking kommer att hålla Kim Jong-Un i handen.

Ingriper inte

Däremot är han inte säker på att den unge ledaren kan räkna med Kinas stöd om en maktkamp utbryter i den politiska eliten i Pyongyang.

– Den stora frågan är om Peking ingriper vid en tänkbar kupp där Kim Jong-Un kan störtas, säger Victor Teo till TT.

Ma Zhaoxu, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, hyllade Kim Jong-Il som en "stor ledare" och framhöll att de båda länderna kommer fortsätta att ha bra relationer.

– Kina och Nordkorea kommer tillsammans eftersträva att utveckla den traditionella vänskapen mellan våra två partier, regeringar och vårt folk för att bevara fred och stabilitet på Koreahalvön och i regionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.