Annons
Nyheter

Stagflation hotar Kina – sänker räntan

Kinas svaga ekonomiska utveckling får nu landets centralbank att agera.
Styrräntan sänks och ytterligare ekonomiska stimulanser motsvarande 600 miljarder kronor skjuts till för att få fart på ekonomin igen.
Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2022
Kinas centralbank sänker räntan för att stimulera landets ekonomi och bland annat infrastruktursatsningar. På bilden byggnadsarbetare i landets huvudstad Peking.
Kinas centralbank sänker räntan för att stimulera landets ekonomi och bland annat infrastruktursatsningar. På bilden byggnadsarbetare i landets huvudstad Peking.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Beskedet var var något oväntat men kommer samtidigt som ny data visar på fortsatta utmaningar för världens näst största ekonomi.

I juli sjönk industriproduktionen jämfört med juli samtidigt som försäljningen inom landets detaljhandel var betydligt svagare än marknadens förväntningar. Ytterligare ett svaghetstecken var att bostadspriserna fortsätter att falla. Allt detta hänger till stor del samman med landets fortsatta nolltolerans gällande covid-pandemin och där man från styrande håll valt att stänga ned stora delar av mångmiljonstäder som Shanghai – även vid internationellt sett väldigt små smittotal.

Svag BNP-utveckling

Annons

Det officiella målet på en BNP-tillväxt på 5,5 procent för i år har Kinas ledning redan fått överge efter att tillväxten under årets andra kvartal steg med för Kinas mått mycket blygsamma 0,4 procent. Räntesänkningen är rent praktiskt tänkt att ge i alla fall ytterligare en skjuts i ett utsatt läge. Rent praktiskt innebär den att styrräntan, med lån på ett år, sänks med 0,10 procentenheter till 2,75 procent, medan sjudagars reporänta sänks lika mycket till 2,0 procent.

Om det räcker är dock inte ekonomer helt säkra på.

"Risken för stagflation inom världsekonomin stiger och grunden för en inhemsk ekonomisk återhämtning är fortfarande inte riktigt fast", skriver banken NBS i en kommentar.

Utsatt läge

Med en stagflation avses att såväl inflationen som arbetslösheten är hög. För Kinas president Xi Jinping är det utsatta ekonomiska läget för landet också ett problem, särskilt som han är tänkt att senare i höst bli omvald för ytterligare en femårsperiod.

Ett positivt ekonomiskt tecken är dock att aktiviteten i hamnen i Shanghai – en av världens allra största – nu bedöms vara tillbaka i normalläge efter tidigare covidnedstängningar.

Bland ekonomer spås dock en viss eftersläpning när det gäller transporter av allt från elektronik till kläder de närmaste månaderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons